Angst

Iedereen heeft wel eens angsten. Angst is een normale reactie op gevaar. Maar wat gebeurt er als je eigenlijk bang bent voor dingen die realistisch gezien geen gevaar vormen? Mensen die regelmatig last hebben van angsten en hier vervelende consequenties van ondervinden kunnen een angststoornis hebben. Angsten kunnen ontstaan door talloze ervaringen. Veel herkenbare angsten zijn bijvoorbeeld angst voor spinnen, muizen of hoogten (hoogtevrees).

Wanneer mensen door angsten dingen gaan vermijden of hun gedrag gaan veranderen kan je spreken van fobieën. Een fobie is het vermijden van datgene waar men bang voor is. We kennen bijvoorbeeld de sociale fobie. Bij deze fobie bestaat angst voor mensen en sociale omgang, bijvoorbeeld angst dat je gaat blozen of trillen. Ook spreken in het openbaar kan hier onder vallen. Daarnaast bestaat er nog de agorafobie (straatvrees) waar je in het kort over kan zeggen dat mensen bang zijn de deur uit te gaan (vaak alleen) of zich op straat te begeven of in winkels, openbare ruimtes e.d. Bij agorafobie komt echter vaak ook een paniekstoornis kijken. Een paniekstoornis is een stoornis waarbij je paniekaanvallen kan krijgen zonder een directe aanleiding, bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken of ergens in een winkel. Tijdens zo'n aanval krijgen mensen het gevoel de controle over zichzelf en hun lichaam kwijt te raken, of hebben het gevoel dood te gaan of te stikken.

Klachten die men kan hebben tijdens een paniekaanval zijn: kortademig zijn, zweten, gevoel van duizeligheid en tintelingen in vingers. Vaak schrikken mensen enorm van zo'n aanval en gaan daardoor situaties vermijden waar ze zo'n aanval hebben gehad.

Verder kennen we nog de gegeneraliseerde angststoornis ofwel overmatige bezorgdheid. Ieder mens maakt zich wel eens zorgen. Als er een aanwijsbare reden is om zich zorgen te maken, bijvoorbeeld bij ziekte, gezinsproblemen of inspanningen op het werk, is het niet vreemd als iemand bezorgd is, tobt en piekert. Maar wanneer de gewone 'dagelijkse zorgen' veranderen in 'alle dagen zorgen', kan er meer aan de hand zijn. Er zijn mensen die zich overmatig bezorgd maken over van alles. Ze kunnen dit gepieker en getob niet stoppen en hebben voortdurend het angstige gevoel van dreigend onheil.

Indien het leven van iemand dusdanig wordt beheerst en ontregeld door overmatige bezorgdheid, angsten, fobieën en vermijdingsgedrag kan therapie goede uitkomst bieden.(Cognitieve) Gedragstherapie is een van de meest effectieve therapievormen voor angststoornissen, soms in combinatie met medicatie. Daarnaast is het aanleren van ontspanningstechnieken een belangrijk therapie doel.

Neem gerust contact op voor een afspraak bij één van onze locaties in Assen Kloosterveen, Groningen Hoogkerk, Loon en Norg.

Contact

U kunt bij onze praktijk alleen, maar ook met uw partner en/of uw kind(eren) terecht. Ik ben makkelijk bereikbaar en de wachttijd bedraagt meestal niet meer dan twee weken. Psychologenpraktijk Assen, voert praktijk in Assen Kloosterveen.

De praktijk is opgericht door de psychologe mevrouw drs. S.K. Vermeulen-Glas. Naast Assen kunt u tevens terecht op onze locaties in Groningen Hoogkerk, Loon en Norg. Voor een afspraak op één van onze locatie kunt u contact met ons opnemen.

Mevrouw Vermeulen is afwezig van 4 tot en met 22 november 2024. Voor de waarnemings regeling dient u de voicemail helemaal af te luisteren op telefoonnummer: 06-27160062. Vanaf 25 november worden uw berichten beantwoord.